Dan​hostel Brande

Sprog  

Historien om Brande Danhostel​

En dag i 1915 ankom en ung læge, fuld af kærlighed og gå-på-mod, til Brande for at slå sig ned med sin kommende hustru, der var tandlæge i byen. Scenen var sat til et langt liv i landlig idyl. og ikke meget tydede på, at den unge mand skulle blive verdensberømt og medgrundlægger af en af Danmarks største virksomheder, Novo Nordisk.

Den unge mands navn var Hans Christian Hagedorn. Han gik til sit nye hverv med en ildhu og opfindsomhed, der var en ægte Brandit værdig, Inden længe havde han købt en motorcykel, så han kunne nå hurtigt rundt til patienter i distriktet, og han begyndte med det samme at arbejde med sin store interesse for diabetes, som hans far led af. Inden længe lykkedes det ham også at få genåbnet det lokale hospital, der skulle blive centrum for hans diabetes-forskning i de efterfølgende år.

Kartoteker fra den tid viser, at der nytårsaften 1916 lagde fire patienter på Brande Sygehus. En landstryger og tre diabetes-patienter, og allerede i 1917 lykkedes det Hagedorn sammen med en lokal apoteker at udvikle et apparat til stofskiftemåling, der skulle vise sig at blive solgt over hele Verden frem til 1950’erne.
Hagedorns arbejder med diabetes førte til, at han i 1920 blev headhuntet til Rigshospitalet i København, men det var i Brande det hele startede for snart 100 år siden. Ikke desto mindre er der intet ud over de gamle hospitalsbygninger (Brande Danhostel) tilbage til at minde os om hans bedrifter. Det skal der efter vores mening gøres noget ved! I 50'eme blev der skabt et vandrerhjem i sygehusets bygninger, men i 2005, da den daværende bestyrer gik på pension, besluttede byrådet at lukke hjemmet.

Op dukkede Jess og Dina Hansen - iværksættere fra Herning, der var på jagt efter nye udfordringer. Det lykkedes dem at redde vandrerhjemmet, og de har siden firedoblet antallet af overnatninger. Begge brænder de for at skabe vækst i Brande, og Jess har blandt andet som citychef arbejdet hårdt for at skabe nye muligheder. I sine bestræbelser på at finde en innovativ og vækstskabende fremtid for bygningerne er Jess nu faldet over historien om Hagedorn, som han kalder Brandes bedst bevarede hemmelighed. Hans drøm er at omforme vandrerhjemmet til et center for oplysning, prævention og rekreation relateret til diabetes og Hagedorn - et sted, hvor Hagedorn fejres og mindes, og hvor den danske førerposition inden for diabetesbehandling promoveres og får en naturlig repræsentation i sine jyske rødder.

Workz A/S har tidligere arbejdet sammen med Jess og Dina om udviklingen af Brande Vandrerhjem. Vi ser klare muligheder i forbindelsen til Hagedorn og beundrer Jess og Dinas utrættelige begejstring og initiativrigdom. Vi har derfor sagt ja til at hjælpe med at undersøge mulighederne for finansiering og udvikling af projektet.

HC Hagedorn​

​Hagedoms nyc stofskifteapparat til bestemmelse af RQ.

​Brande Danhostel

CVR: 29030626

Adresse

​Dr. Arendsvej 2,
​7330 Brande

Kontakt Os

Tlf.: 24 25 43 97

E-mail:​brande@bbbbb.dk